Google publica VP8 in regim Open Source

Cu totii stim ca, pentru a vizualiza clipuri video pe YouTube, avem nevoie de Flash Player. Ei bine, pe langa problemele legate de performanta, Flash Player este un program proprietar (detinut de Adobe) iar utilizarea sa la scala larga pe internet pune in pericol gradul de libertate a acestuia. De ce? Pentru ca, fiind dezvoltat in cadrul unei companii, aceasta va decide pe ce sisteme de operare, in ce termeni de licenta si, mai ales, cine va putea utiliza respectivul program. De exemplu, in momentul de fata Adobe Flash Player este disponibil pentru Windows, Linux si MacOS (lasand la o parte platformele mobile). Ce se intampla insa cu cei ce folosesc, sa zicem, Haiku? Desi exista Gnash, acesta nu poate egala Flash Player-ul de la Adobe.

Pentru ca, mai nou, internetul inseamna multimedia, W3C a decis introducerea unui tag (<video>) in standardul HTML5 care sa foloseasca la introducerea de clipuri video in paginile WEB fara a folosi Flash Player-ul de la Adobe. Ok, dar ce codec folosim?

Pana acum au fost doua mari codecuri in jurul carora s-a facut mare valva: OGG Theora si H.264. Primul dintre ele este distribuit in regim open-source, este (din studiile facute pana acum) patent-free (adica nu incalca brevete software) si oricine poate sa il foloseasca asa cum doreste. H.264 este, in schimb, un format proprietar (detinut de MPEG-LA) care ofera performante exceptionale, insa cu un sistem de licentiere extrem de controversat si complicat, care pune in pericol pana si utilizatorul final (adica daca folosesti un program ce utilizeaza fara licenta acest codec poti fi tras la raspundere.

Ce nu au inteles multi e ca, prin alegerea codecului din urma, aterizam din lac in put: vom avea un codec pentru care va trebui sa platim licenta pentru a-l folosi (Google a platit 5 milioane USD pentru a-l putea distribui in Chrome), ceea ce va fi un dezavantaj pentru companiile non-profit, cum ar fi Mozilla Foundation.

Deci, pana acum, lupta se da intre OGG Theora (adoptat de Firefox si Opera) si H.264 (adoptat de Safari, Chromium si Internet Explorer). Ei bine, acum intra in calcul VP8, un codec dezvoltat de On2 Technologies, companie cumparata recent de Google. Despre VP8 se spune ca ar oferi performante mai ridicate fata de H.264 iar acum, ca Google l-a publicat sub o licenta non-restrictiva (probabil GPL), are toate sansele sa devina un standard pe web (stirea a aparut deja peĀ Wikipedia ).Acest lucru se intampla in urma unei scrisori deschise catre Google prin care i se cerea sa publice VP8 sub licenta GPL. Ca urmare a acestei decizii, deja pe YouTube se pot vizualiza clipuri video codate cu acest codec (insa nu cred ca exista inca vreun browser care sa le poata reda).

De remarcat interesul Google pentru standardele deschise pe internet si ca acestia nu si-au intors privirea de la rugamintile comunitatii software-ului liber. Traiasca libertatea pe internet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.