Linux: Cum adaug un user la un grup

Puteti folosi comenzile useradd si usermod pentru a adauga un user la un grup. Comanda useradd, creeaza un user nou sau updateaza  informatiile implicite pentru un utilizator. Comanda usermod, modifica un cont de utilizator si e folosita pentru a adauga un utilizator intrun grup. Avem doua tipuri de grupuri, primul este cel primar si altul poate fi secundar. Toate informatiile despre conturile utilizatorilor se afla in /etc/passwd , /etc/shadow si /etc/group.

Exemple useradd - Adauga un utilizator Nou intr-un grup secundar

Folosim comanda useradd pentru a adauga un utilizator nou intrun grup deja exitent(sau creati grupul dorit si pe urma adaugati utilizatorul in el). Daca grupul in care doriti sa adaugati noul utilizator, nu exista creatil. Sintaxa este urmatoarea:

In exemplul urmator vom creea userul gigel si il adaugam in grupul developers. Mai intai va logati cu userul root, apoi verificati daca grupul developers exista:

Outputul ar trebui sa fie de forma:

Daca nu primiti nici un output inseamna ca grupul developers nu exista. Folosim comanda groupadd pentru a creea un grup nou:

Acum putem creea si adauga userul gigel la grupul developers.

Nu uitati sai puneti si o parola noului user creeat

Asigurativa ca userul a fost adaugat corect la grup

Output`ul ar trebui sa fie de forma:

Nu uitati ca litera G (-G) ca optiune poate adauga un utilizator la grupuri suplimentare. Fiecare grup este separat de altul prin virgula(,) fara nici un spatiu liber. De exemplu daca vrem sa adaugam userul gigel la grupurile admins,ftp,www si developers, folositi:

Exemple useradd – Adauga un utilizator Nou la un grup primar

Pentru a adauga un utilizatorul gigel la grupul primar developers folotiti:

Verificam adaugarea

Output de forma

Nu uitati, grupul trebuie sa existe ca sa putem adauga userul la acest grup ca fiind primar.

Exemple usermod – Adauga un utilizator existent la un grup existent

Adaugam userul gigel deja existent pe sistem la grupul suplimentar/secundar ftp cu ajutorul comenzii usermod folosind optiunea -a

Putem schimba grupul primar utilizatorului gigel astfel:

4 thoughts on “Linux: Cum adaug un user la un grup”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *